Жители на варненско село на бунт срещу изграждането на сметище
Автор: Екип Varna24.bg 08:47 / 03.08.2017Коментари ()2092
©
Жителите на село Чернево излязоха на пореден протест срещу изграждането в землището им на депо за отпадъци от девненската топлоцентрала. В края на юни общинският съвет на Суворово насрочи за 20 август местен референдум по проблема.

Областният управител на Варна Стоян Пасев обаче е подал жалба срещу това решение, защото според него то не е законосъобразно. Сега жителите на селото се страхуват, че референдумът ще бъде спрян, а селото им - отровено.

Проектът за депо в землището на село Чернево е от 2014 година. Това се налага заради прекратяването на експлоатацията на депото в Падина, където и сега ТЕЦ Девен изхвърля отпадъците си. Валентин Христов е един от общинските съветници, които са дали съгласието си за изграждането на депото. След това обаче проектът е променен.

Валентин Христов, председател на инициативния комитет за референдум: "Не са ви казали, че това ще бъде пепелина и сгурия от топлоцентралата? Или живак, отработени масла, опасни замърсени дрехи."
Според жителите на Чернево в документите има и други нередности. В първоначалния проект през бъдещото депо преминавала река Хамам дере. В следващия вече само граничи с него. Хората от селото казват, че са подложени на натиск да спрат протестите си срещу депото, а багеристът, открил стара керамика на обекта, бил уволнен.

Павлин Параскевов, кмет на Суворово: "Аз направих запитване дали обжалването на областния управител и протеста на прокуратурата спира това решение на общинския съвет. Не получих от никъде отговор, така че ние продължаваме с подготовката."

Областният управител Стоян Пасев заяви, че подкрепя референдума по принцип, но начинът, по който са формулирани въпросите, не е юридически издържан. Жалбата му е подадена с цел да предотврати евентуален съдебен иск на фирмата - инвеститор срещу държавата.

Източник: БНТ



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Zhiteli-na-varnensko-selo-na-bunt-sreshtu-izgrazhdaneto-na-smetishte-738744
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.