Селският туризъм процъфтява
Автор: Екип Varna24.bg 09:13 / 15.10.2017Коментари ()1636
©
2017-та година се очертава като една от най-добрите за развитието на селския туризъм у нас, като отчетеният ръст през летния сезон е цели 20%, съобщава "Труд", като се позовава на данни от Асоциацията на българските села (АБС). Така настоящата година е четвъртата поредна година с позитивен тренд.

Над 85% от легловата база в местата за настаняване през отпускарския август е била запълнена, което е своеобразен рекорд. А печелившата стратегия е ясна - съчетанието от природа, вкусна храна и добро обслужване.

"Това е персоналното отношение и внимание, което туристите трудно могат да получат в големите хотелски комплекси по курортите. На следващо място е гарантираното на повечето места качество и произход на храната. На село буквално пред очите могат да ти направят салатата с пресни зеленчуци", коментира пред вестника председателят на асоциацията Борислав Борисов.

На този етап на селски туризъм залагат българи, главно млади семейства със средни и високи доходи. Интересът от чужди туристи все още е изключително слаб и е под 2%, сочат данните на АБС.

Предпочитаните дестинации за отдих на село са най-често край Благоевград, Пловдив, Смолян и Велико Търново. Общо около 80 са селата у нас, които предоставят такива условия. Сред тях са Дорково, Крушуна, Долен, Жеравна, Боженци, Арбанаси и др.

"Като цяло обаче инфраструктурата остава проблем. До много населени места, край които минават магистралите, изобщо не са направени пътни отбивки", посочи Борислав Борисов.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Selskiyat-turizum-procuftyava-752748
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.