Качеството и безопасността на стоките обсъждаха учени във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:02 / 05.11.2017Коментари ()1657
©
Има ли опасни стоки, какво е качеството на продуктите, които купуваме и как то се гарантира, допускат ли се фалшифицирани стоки на европейския пазар? Какъв е съставът на безалкохолните напитки, соковете и ракията, как влияят добавките върху качеството на хляба? Има ли рискове при покупката на тротинетки, детски играчки и пиротехнически изделия?

Отговор на тези въпроси дадоха български и чуждестранни изследователи на проведената неотдавна кръгла маса, организирана от Центъра за качество на стоките и потребителска защита към Икономическия университет във Варна с ръководител доц. д-р Теменуга Стойкова. Актуалността на въпроса за качеството и безопасността освен учени привлече експерти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Комисията за защита на потребителите, Митница Варна, държавни контролни органи, неправителствени организации, икономически оператори, лаборатории за контрол и потребители.

Предложени бяха иновативни решения на фирмите, които да гарантират по-добро качество и безопасност на предлаганите стоки. Сред обсъжданите теми бяха и как надзорът и контролът да станат по-ефективни, а потребителите - защитени, как да си съдействат бизнесът и образованието. Участниците изтъкнаха необходимостта от обучението на компетентни експерти, които да намерят реализация както в предприятия и фирми-производители, така и в институциите, осъществяващи контрол. Подготовка на такива кадри в ИУ-Варна отговаря на изискванията на бизнеса, заключиха специалистите.

Производители и търговци получиха ценни съвети как да осигуряват безопасни стоки на приемливи цени, да задоволяват изискванията на потребителите в условията на икономическа криза и намалено потребление. Самите потребители научиха за какво да внимават на пазара, как да идентифицират фалшификатите и какви са правата им при покупка. Изтъкната беше ролята на лабораториите за изпитване и органите за контрол при осигуряване на качествени продукти.

Учени от чужбина представиха анализи на пазара и научни разработки за плодове, млечни продукти, зехтин, полуфабрикати, бижутерийни изделия, козметика, обувки и опаковки.

Международният форум освен научна имаше и практическа насоченост - с консултации и демонстрация от експерти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор на безопасна употреба на детски играчки и пособия в Морската градина във Варна.

50 автори, сред които 18 от България, изнесоха доклади, които вече са събрани в сборник от работата на кръглата маса "Качество и безопасност на потребителските стоки". Изданието може да се намери в библиотеката и на сайта на Икономически университет - Варна.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Kachestvoto-i-bezopasnostta-na-stokite-obsuzhdaha-ucheni-vuv-Varna-756769
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.