Разрушиха 12 постройки на рибарското селище “Френклиман" край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:10 / 28.12.2017Коментари ()2507
© БНР
12 бараки, част от рибарското селище "Френклиман" край Варна, днес бяха изравнени със земята, сигнализираха потърпевши Радио Варна.

По разказ на един от рибарите тази сутрин три фадроми са пристигнали на лодкостоянката и са започнали събарянето на рибарските къщички. Рибарите са се свързали със своя адвокат незабавно и на мястото е извикана полиция.

Някои от бараките са сринати до основи, установи репортерска проверка. Гледката е като след преминала буря, унищожила всичко по своя път.

Припомням, че съдия - изпълнител даде срок до 20 декември на рибарите да опразнят лодкостоянката "Френклиман" и да напуснат бунгалата си. Те обжалват решението и отказват да напуснат доброволно своите постройки.

Преди време частен инвеститор закупи терена, на който се намират лодкостоянките. Известно е, че фирмата ще прави укрепване на терена за срок от 10 години, а след това инвестиционното намерение е за строеж на ваканционно селище.

Рибарите са започнали дела в Административния съд. Според тях земята е придобита незаконно и правото е на тяхна страна като дългогодишни ползватели. Те смятат, че имат право над земята, на която се намира селището, като се позовават на Закона за управление на черноморското крайбрежие.

Въпросът е спорен. Повечето от земите са придобити през 90-те години с решение на поземлената комисия в Аксаково, в чието землище се намират.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Razrushiha-12-postroiki-na-ribarskoto-selishte-Frenkliman-krai-Varna-766352
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.