Посещение на група кораби на НАТО във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:08 / 09.02.2018Коментари ()2368
©
Tри кораба на НАТО, които понастоящем патрулират в Черно море, ще посетят Варна в периода 10-13.02.2018г.

Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG2) под командването на комодор Майкъл Ътли от Кралските военноморски сили, ще пристигне във Варна на 10 февруари. Групата е в състав от флагмански кораб HMS DUNCAN (кораб на Кралските ВМС), TCG GAZIANTEP (кораб на турските ВМС) и ROS REGELE FERDINAND (кораб на румънските ВМС).

Корабите провеждат рутинно посещение на пристанището във Варна, като част от засиленото присъствие на НАТО в Черноморския регион в подкрепа на националния суверенитет чрез колективна отбрана. Планираните дейности за посещението включват официални срещи с местните цивилни и военноморски власти и планиране на допълнителни съвместни учения на море за засилване на оперативната съвместимост с българския флот.

Комодор Майкъл Ътли: "За мен е привилегия да посетим Варна и да имаме възможността да работим съвместно с българските Военноморски сили. Изключително важно е да поддържаме близки отношения, за да гарантираме силно морско присъствие на НАТО в международните води на Черно море".

По време на престоя в пристанището деца от град Варна ще посетят британския кораб от групата на НАТО.

Преди посещението си във Варна групата посети Констанца и проведе учения с румънския военноморски флот. SNMG2 е една от четирите групи кораби, които съставляват морската част на силите за отговор на НАТО и които притежават уменията да гарантират достъпа до морските пътища и пристанища по време на криза. Групите участват в различни многонационални учения заедно със съюзниците и партньорите от НАТО, за да подобрят оперативната си съвместимост и да поддържат военните си умения.

Флагманският кораб на групата, HMS DUNCAN, е шестият и последен Разрушител тип 45, който влиза в състава на кралските Военноморски сили на Великобритания. Той е построен в един от корабостроителните заводи на британската отбранителна компания BAE Systems през 2010 г. и пуснат на вода през септември 2013 г. Корабът носи името на Адам Дънкан, който води битката срещу флота на Холандия, разгромявайки го при Кампердаун на 11 октомври 1797 г.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Poseshtenie-na-grupa-korabi-na-NATO-vuv-Varna-774404
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.