11 жертви на трафик са били настанени в приюта във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:16 / 16.02.2018Коментари ()1858
©
В Община Варна се проведе първото за годината заседание на Местната комисия за борба с трафика на хора - Варна (МКБТХ). Срещата бе водена от Тодор Иванов, зам.- кмет на Община Варна и председател на комисията, а в нея членовете на МКБТХ от Районна прокуратура - Варна; ОД на МВР - Варна, сектор БОП при ГДБОП, МВР-София; Гранична полиция, дирекция "Социално подпомагане"; експерти от дирекция "Превенции"; представители на неправителствените организации: фондация "SOS-семейства в риск", сдружение "Съучастие", фондация "Владиславово" и сдружение "Младежка инициатива за устойчиво развитие". В заседанието взеха участие и секретарят на Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, както и секретарят на Общинския съвет по наркотичните вещества.

По време на срещата бе разгледан и приет отчет за дейността на комисията за м.г. Представени бяха резултатите от проведените обучения на професионалисти - служители на МВР, социални работници и учители от Област Варна, насочени към прилагане на Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик на хора. Обучени бяха 150 професионалисти и 50 доброволци.

През отчетния период в приюта за временно настаняване за жертви на трафик на хора във Варна е била предоставена закрила на 11 жени - на възраст 17 - 38 г. От тях 9 са жертви на външен трафик (Гърция, Германия, Франция, Кипър, Норвегия, Чехия), като преобладава сексуална експлоатация.

В рамките на заседанието бе приета програма за дейността на Местната комисия за борба с трафика на хора през 2018 г.

Основни акценти в дейността на комисията, съгласно приетата програма, през настоящата година ще бъдат: обучения на професионалисти по "Програма за консултиране на професионалисти за идентификация и насочване на жертви на трафик на хора" с цел - повишаване на информираността и подобряване капацитета на мултидисциплинарните екипи за идентификация и насочване на жертви на трафик на хора във Варна и региона; реализиране на програма за превенция на трафика на хора сред младите хора; обучения и дейности с доброволци от градския и училищните превантивни клубове; провеждане на общоградски кампании и организиране на работни срещи с представители на различни институции, ангажирани в превенцията и борбата с трафика на хора и предоставяне на закрила с цел - промяна на обществените нагласи за превенция на трафика на хора във всичките му форми. На заседанието беше представена Националната програма за превенция на трафика на хора за 2018 г.



https://www.varna24.bg/novini/varna/11-zhertvi-na-trafik-sa-bili-nastaneni-v-priyuta-vuv-Varna-775728
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.