На Сирни заговезни девненци усетиха пречистващата сила на огъня
Автор: Екип Varna24.bg 09:09 / 19.02.2018Коментари ()1533
Тъпани и гайди огласиха Девня в последните часове на Сирни заговезни. По стара традиция след свечеряване в различни точки на общината бяха запалени буйни огньове от сухи борови дървета и съчки. 

Кметът Свилен Шитов и председателят на Общинския съвет Владимир Ненков се включиха в огнения ритуал на поляната на ул. "Дунав" в кв. "Девня 1", където се събраха доста хора. 

По-младите поискаха прошка от по-възрастните, с което бе изпълнена християнската традиция за всеопрощение в навечерието на Великия пост. Народни песни и хора́ се извиха край огнената клада. Майстори на домашното вино бяха донесли от гроздовата напитка и мезета, за да почерпят присъстващите. След като пламъците поспаднаха, мъжете започнаха да прескачат огъня, като пръв това стори кметът Свилен Шитов. 

Езическият ритуал, известен като "Олелия", "Поклади" и "Пали кош", се прави за здраве и берекет през годината. По-смелите прескачат пламъците, като по този начин се освобождават от натрупаните енергийни блокажи през зимата и се зареждат с нови сили. Изпълнението на зрелищния обред продължи до късно вечерта, а кметът пожела на девненци лек пост.


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Na-Sirni-zagovezni-devnenci-usetiha-prechistvashtata-sila-na-ogunya-775992
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.