Варна сключи договор с Европейската банка за заем по важните проекти на града!
Автор: Екип Varna24.bg 15:08 / 29.03.2018Коментари ()2624
©
Община Варна сключи договор с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на заем за съфинансиране на проектите "Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“ и "Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза“, финансирани по ОП “Региони в растеж“, както и за проекта "Зона за платено улично паркиране и поставяне на зарядни станции за електрически автомобили в гр. Варна". Документът бе разписан от Иван Портних, кмет на община Варна, и Лариса Манастърли - директор на ЕБВР за България.

Заемът, одобрен с решение на Общинския съвет, ще бъде с максимален размер до 10 160 615 евро. ЕБВР ще осигури безвъзмездно грантови средства за техническо сътрудничество в размер до 300 000 евро за разработване на план за действие за зелен град на Варна, който попада в рамката на зелените градове на ЕБВР. Финансирането ще бъде използвано, за подобряване устойчивостта на уличната инфраструктура по отношение промените в климата и предотвратяването на наводнения, чрез отделяне на канализационната система за дъждовни  и отпадъчни води. Въвеждането на зони за платено улично паркиране и на общински електрически превозни средства ще насърчи използването на екологично чист транспорт и ще намали вредните емисии във въздуха. Всички инвестиции ще имат положителен екологичен ефект, включително чрез прилагане на стандартите на ЕС за намаляване на замърсяването и емисиите на парникови газове или подобряване на ефективността на ресурсите.

Община Варна има дългосрочни партньорски отношения с ЕБВР и създадена успешна съвместна практика. През 2013 г. банката отпусна заем за съфинансиране на проектите , "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен“, "Възстановяване водопроводимостта на охранителни канали на територията на кв. "Аспарухово", гр. Варна" и "Интегриран градски транспорт на Варна“, съобщиха от дирекция "Финанси и бюджет“.

През 2018 българското представителство на ЕБВР номинира съвместния проект с Община Варна за охранителните канали в Аспарухово за Наградата за устойчивост, която се провежда ежегодно от трезора. Общо номинациите са 55, от които 32 са окончателно одобрени от четирима световнопризнати експерти в областта на устойчиво развитие. резултатите ще бъдат обявени по време на годишното събрание на ЕБВР, което ще се проведе през месец май.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varna-sklyuchi-dogovor-s-Evropeiskata-banka-za-zaem-po-vazhnite-proekti-na-grada-783192
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.