Варненската прокуратура работи по Европейска заповед за разследване, изаздена от Литва
Автор: Екип Varna24.bg 15:17 / 30.04.2018Коментари ()1922
© Varna24.bg
Окръжната прокуратура във Варна приключи преписка по Европейска заповед за разследване, издадена от Окръжната прокуратура на град Вилнюс, Литва. С нея Окръжната прокуратура в столицата на Литва е поискала съдействие за извършване на процесуално-следствени действия на територията на Република България. В качеството на свидетел по Европейската заповед за разследване е бил разпитан управител на българско акционерно дружество, което е имало търговски взаимоотношения с фирми от Литва.

Българското дружество сключило десетки сделки за покупко-продажба на недвижими имоти  на стойност милиони евро, но плащания за придобитото имущество не са били извършвани, въпреки че по договор окончателното разплащане е било предвидено през 2016 г. 

Изпълнението на Европейската заповед за разследване е било възложено на следовател от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура във Варна. Законният срок за изпълнение на Европейска заповед за разследване е до 90 дни.

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна припомня, че Законът за европейската заповед за разследване бе приет от Народното събрание и влезе в сила на 20 февруари тази година. Новият закон урежда условията и реда за признаване и изпълнение на Европейска заповед за разследване по наказателни производства, издадена в друга държава – членка на ЕС, както и издадени в  Република България по наказателни производства и изпратени за признаване и изпълнение в друга държава – членка на ЕС.

До момента в Окръжната прокуратура във Варна са получени 7 европейски заповеди за разследване.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenskata-prokuratura-raboti-po-Evropeiska-zapoved-za-razsledvane-izazdena-ot-Litva-788758
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.