Кипра отбелязва своя празник
Автор: Екип Varna24.bg 11:53 / 23.05.2018Коментари ()2464
©
Днес китното девненско село Кипра отбелязва своя празник, който по принцип е на 24 май. Поводът обаче не е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, а паметта за 7 партизани, сред които петима кипренци. В периода на антифашистката съпротива те са се укривали в бункера в гората край селото, но са били заловени, изтезавани и убити. Това се е случило на 24 май 1944 година. Заради събора в Девня с течение на времето местните започват да отбелязват празника на селото ден по-рано – на 23 май.

Две са основните събития тази година: в 17 часа самодейци от местното читалище "Христо Ботев“ ще поднесат саморъчно изплетен възпоменателен венец пред паметника костница, а за 19 часа в селото е насрочен празничен концерт със заря.

Кипра е едно от малкото населени места в областта с голяма концентрация на партизански паметници. В обора на етнографската къща, която преди 1944 г. е била яташка и също разполага с бункер, е уредена експозиция, запазила спомени за периода на антифашистката съпротива и дейността на партизанския отряд "Васил Левски".


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Kipra-otbelyazva-svoya-praznik-792680
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.