Автоматични устройства ще гасят осветлението във варненските училищни дворове след 23 ч.
Автор: Пламена Николова 10:10 / 20.06.2018Коментари ()3282
© Varna24.bg
Автоматични устройства ще бъдат поставени във всички варненски училища, за да гасят осветлението в дворовете след 23 часа, като това цели да предупреди младежите по площадките, че е време да спазват реда и тишината след този час. Това коментира за Varna24.bg директорът на дирекция "Образование" в Община Варна Лилия Христова.

Стана ясно, че видеонаблюдение има изградено във всички училища и то с камери, насочени и към дворовете на учебните заведения. Екипи на полицията минават на обход вечер по площадките и следят дали се спазва реда.

Усилен ремонт кипи в три варненски училища - СУ "Найден Геров", СУ "Димчо Дебелянов" и Първо ОУ "Княз Борис I".

"Надявам се, че строителите ще си изпълнят ангажиментите по договор и в края на август и началото на септември ще са готови. Местенето на децата е наложително обратно в тези три сгради", допълни още Христова. 

Реконструкцията и строително-монтажните работи са по проекта "Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“ по ОП "Региони в растеж“. Предстои ремонт в още 7 образователни институции. 

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 16,3 млн. лв., а крайният срок за приключване на всички обекти е юни 2019 г. 

"Тежко вървят ремонтите, защото сградите са стари и в тях се извършват сериозни конструктивни укрепвания. Това изисква много време и много голям ресурс. В училище "Д. Дебелянов" бетон се налива на 4 метра дълбочина. В училище "Найден Геров" също нормално върви ремонтът. В Първо основно училище се прави в момента асансьор за достъпна среда. В ежедневна комуникация сме с надзорните фирми и със строителите, ремонтите трябва да са на ниво и трябва да бъдат изпълнени всички изисквания на програмата. В "Д. Дебелянов" има планирано изграждане на нов физкултурен салон. Няма салон и училище "Н. Геров", сега отново трябва да търсим ресурс за изграждането му, струва около 1,5 млн. и ще направим всичко възможно да намерим средствата. В момента правим актовата зала в Първа ЕГ. До 2019 г. докато не приключим програмата "Региони в растеж" нищо не можем да строим.", обясни Лилия Христова. 

Как текат ремонтите и кога Варна ще има нова Математическа гимназия - вижте във видеото!



https://www.varna24.bg/novini/varna/Avtomatichni-ustroistva-shte-gasyat-osvetlenieto-vuv-varnenskite-uchilishtni-dvorove-sled-23-ch-797866
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.