Помогнаха на лица в риск да не се разделят с децата си при криза
Автор: Екип Varna24.bg 11:08 / 10.07.2018Коментари ()1412
©
Да дадеш детето си в специализиран дом, докато си оправиш жилищните или материални трудности, е често срещано явление при семейства в риск. С проблема, който освен, че е частен, е и обществен, тъй като държавният бюджет се грижи за изоставените, се бяха заели експерти, медиатори и доброволци от социална асоциация "Св. Андрей“, сдружение "Съучастие“ и фондация "Либенау“. Те приключиха двегодишен проект, финансиран от АкционМенш (Германия) насочен към интеграция в обществото на 30 семейства от Варна и околните села, които имат жилищни проблеми (нямат свой дом и/или има риск да останат без него, или живеят при неблагоприятни условия). Част от тези семейства бяха засегнати от наводнението в кв ."Аспарухово“ и принудителното събаряне на къщите в кв. "Максуда“.

Прилагайки мобилен подход за интегрирана подкрепа на семействата, екип от медиатори, социални работници, психолози, педагози и доброволци работиха за преодоляване на жилищните проблеми и свързаните с тях кризи във тези 30 фамилии. Навременната социална, педагогическа и психологическа подкрепа позволи на хората да живеят пълноценно, осигурявайки необходимите грижи за своите деца, както и за своите възрастни членове с хронични заболявания и увреждания.

Липсата на добри жилищни и други материални условия е една от най-честите причини семействата да не могат да се справят с ежедневните си проблеми, да се разделят и да изоставят децата си. За избягване на този неблагоприятен изход се достигна благодарение на подхода на екипа, който подкрепи фамилиите да открият своите силни страни и да вярват в собствените си сили, разчитайки и на подкрепа в общността. За тази цел бяха създадени подкрепящи мрежи от граждани, групи за взаимопомощ, съседски център и общностен съвет от граждани за разрешаване на важни за тях проблеми (например: обществена хигиена, образование и др.).

Оценяването на ефекта от извършеното позволи да се обобщи, че най-голям е общият прогрес на семействата по отношение на подобряване на техните условия на живот и здравен статус. Навременната подкрепа бе от значение за преодоляване и на други проблеми и затруднения в семействата, като например отпадане на децата от училище, продължаване на образованието, намиране на работа и др.

Двете сдружения ще продължат да работят за интегрирана подкрепа на семействата, за да бъде прекъсната спиралата на бедността, водеща до рисково поведение на няколко поредни поколения.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Pomognaha-na-lica-v-risk-da-ne-se-razdelyat-s-decata-si-pri-kriza-802066
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.