Военноморският музей представя изложба с най-интересните експонати, дарени през 2018 г.
Автор: Екип Varna24.bg 17:20 / 14.12.2018Коментари ()2280
©
На 19 декември от 11.00 ч. Военноморският музей открива традиционната годишна изложба "По пътя към морската история“. Тя представя голяма част от дарените вещи, документи и снимки, включени в музейния фонд през 2018 г.

Посетителите ще могат да видят множество любопитни и ценни експонати, сред които е ръкописът "Военноморска история“ от 1930 г. с автор контраадмирал Иван Вариклечков. Вниманието привличат албумите с отразените дейности на военния флот от първата половина на ХХ век, снимки на випуски на Морското училище, както и на  отделни личности, свързани с морската ни история. Ще бъде показан и ценен архив от снимки и документи, които дават нови подробности за околосветското плаване на капитан Георги Георгиев. Част от изложбата е и почетната траурна лента от погребалния венец на героя от Първата балканска война капитан I ранг Георги Купов.

Сред интересните технически средства, с които изложбата среща посетителите са батитермограф от оборудването на Спасителния кораб "Протео“, оптиката от стария фар на Варненското пристанище, чиято кула е част от външната експозиция на музея, и светещата глава на плаващ буй със слънчево захранване.

Изложбата "По пътя към морската история“ може да бъде разгледана до 22 февруари 2019 г.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Voennomorskiyat-muzei-predstavya-izlozhba-s-nai-interesnite-eksponati-dareni-prez-2018-g-835351
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.