Валя Балканска омая жителите и гостите втората Европейска столица на културата "Матера 2019"
Автор: Екип Varna24.bg 10:46 / 20.01.2019Коментари ()2053
© РАИ
С тържествена церемония, на която реч произнесе италианският президент Серджо Матарела и на която пя българската народна певица Валя Балканска, италианският град Матера стана официално днес Европейска столица на културата, съобщи сайтът на телевизия РАИ, цитиран от дир.бг .

Церемонията на един от централните площади на града, "Сан Пиетро Кавеозо", бе водена от актьора Джиджи Пройети. Тя бе наречена "Отворено шоу" и в нея участваха редица италиански и чужди изпълнители.

Валя Балканска в съпровод на гайда омая жителите и гостите на Матера с изпълнението си на песента "Излел е Дельо Хайдутин".

Италианският президент Серджо Матарела заяви, че днешният ден е от голямо значение за Матера, за цяла Италия и за Европа. Италианският президент изтъкна силата на културата в полза социалното сплотяване. В речта си Матарела припомни също така, че да бъдеш европеец днес е неделима част от самата националната идентичност. В речта си той припомни, че Матера е Европейска столица на културата тази година заедно с Пловдив.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Valya-Balkanska-omaya-zhitelite-i-gostite-vtorata-Evropeiska-stolica-na-kulturata-Matera-2019-843327
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.