Предстои ремонт на вълнолома във Варна за 14 млн.лв.
Автор: Пламена Николова 14:16 / 12.02.2019Коментари ()8546
© Varna24.bg
Предстои втори етап от ремонта на варненския вълнолом за 14 млн. лв. без ДДС, научи Varna24.bg.

Според обявена обществена поръчка на държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" предстои ремонт на отсечка с дължина 463 м.

Строително-монтажните работи включват направа на укрепваща и защитна берма с бронировка от тетраподи, послойна опорна каменна призма от фракционна скална маса, матраци (габиони) под вода за укрепване на дъното и запълване на съществуващи вълногасящи кутии със скална маса пред вълнолома. По време на изпълнението се изисква извършване на постоянен контрол за деформации;

Предстои още ремонт на съществуващата пасарелка, свързваща Морска гара с вълнолома и продължението на пешеходната зона към фара, който включва демонтаж на съществуващи и монтаж на нови: настилка, предпазни парапети и стоманени стълбища от неръждаема стомана.

Първата част на ремонта на над 100-годишния вълнолом на Варна бе извършена през 2015 г. Той включваше безопасни парапети, както и цялостна реконструкция на стената, където е големият прибой. 

Вълноломът е строен през 1906 г. заедно с пристанище Варна. През 2008 г. е извършено известно укрепване на съоръжението от Морска гара до фара.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Predstoi-remont-na-vulnoloma-vuv-Varna-za-14-mlnlv-849030
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.