Уникална находка изникна под Шишковата градинка във Варна
Автор: Пламена Николова 14:30 / 07.03.2019Коментари ()38205
Древни находки в централната част на Варна продължават да изникват при ремонтните дейности на различни места. Поредната приятна изненада за археолозите, е част от пътна артерия от времето на някогашния Одесос, която се появи при изкопните работи на Шишковата градинка, научи Varna24.bg.

Мнозина варненци, които бяха подведени, че там е открит скелет на динозавър и се втурнаха да го видят, всъщност успяха да видят именно част от този път в изкопа.  

Все още не е ясно дали след приключването на ремонтните работи и обновяването на площад "Екзарх Йосиф“ ще бъде поставен само информационен знак за находката или тя ще бъде съхранена под стъклен похлупак, за да се превърне в атракция за варненци и гостите на града. 

Припомняме, че огромни каменни блокове от древния Одесос и стена от римско време се появиха при изкопни работи по ул. "Цар Симеон I" във Варна. 

Ремонтните работи, които започнаха на ул. "Михаил Колони“ и Шишковата градинка продължават. Обектът е част от проект "Естетизация и модернизация на градската среда“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж“. Предвижда се пълно облагородяване на ул. "Михаил Колони“, която е една от връзките на пешеходната зона на бул. "Княз Борис I“ с Морската градина и плажа.

Ще се извърши подмяна на водопровод, преасфалтиране, ще бъдат монтирани нови енергоспестяващи осветителни тела. Разширена ще бъде и пешеходната зона, ще бъде изградена велоалея, като трасето ще минава успоредно на пътното платно.  Участъкът пред СУ "Климент Охривски“ - в частта от бул. "Княз Борис I" до пл. "Екзарх Йосиф", ще бъде обособен като пешеходна зона. Предстои и пълно обновяване на Шишковата градинка - затревяване, засаждане на храсти, оформяне на цветни фигури, като се запазва наличната дълготрайна растителност и се изгради поливна система. Ще бъде изграден кът за отдих, съществуващата чешма ще бъде обновена, ще има нова паркова мебел.



Още по темата: общо новини по темата: 32
29.06.2022 »
15.01.2021 »
13.01.2021 »
11.01.2021 »
20.07.2020 »
17.06.2020 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Unikalna-nahodka-iznikna-pod-Shishkovata-gradinka-vuv-Varna-854131
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.