Уникална находка тъне в забрава, лиши варненци от двора им, разкопки пропукаха къщата им
Автор: Пламена Николова 08:33 / 04.04.2019Коментари ()6216
За сложна ситуация,в която се намират от 40-години варненци, живеещи в центъра на града, научи Varna24.bg.

С медията ни се свърза Стефанка Чехларова, наследник на фамилен имот на ул. "Проф. Асен Златаров" 4. Преди 40 години багери нахлуват в двора на къщата и разкопават, тъй като под имота лежи част от стената на древния Одесос. Заради изкопните работи къщата на семейството започва да де пропуква и в годините хората са принудени да влагат непрестанно средства и нерви в укрепването й. В същото време уникалните находки стоят обрасли в бръшлян и бурени. Така археологическите забележителности от една страна стоят скрити от погледа на туристите в задния двор на имота, а  в същото време хората са лишени от възможността да ползват двора си. Ето и част от писмото на г-жа Чехларова, изпратено до медията ни:

"Вашия сайт Varna24.bg има публикации за новите археологически находки, появили се при  разкопките около ремонта на ул. "Цар Симеон I" във Варна. Като човек,  който се интересува от история и археология и се радва много и оценява значението на тези открития, Ви поздравявам за тези Ваши статии,  придружени със снимки и видео, и Ви благодаря!

Заедно с това много искам да Ви кажа някои неща, свързани с разкопки около същата крепостна стена, която сега се разкрива, извършени преди повече от 40 години.

Аз живея на ул."Проф. Асен Златаров" 4 от 35 години в наследствена  къща, построена от моя дядо през 1929 г. на мястото, където е имало  по-стара къща на моя прадядо. Това е малка улица, която е сменяли името си през годините, и е първата перпендикулярна на ул."Цар Симеон I" улица, ако тръгнете от  пл. "Независимост" в посока към ЖП гарата. Или точно зад магазин "Ню Йоркер".

През 1976 или 1977 година някой открива, че под дворното място има ценни археологически находки и се предприема нещо ужасно за моето семейство, нещо напълно незаконно и опасно. Без никакви предварителни процедури, някой идва и разкопава много дълбоко нашия двор, заедно с част от съседните дворове.

Аз все още не живеех в къщата, но знаех какво става. Този двор е вътрешен, откъм северната фасада на сградата. Беше открита някаква важна част от крепостната стена на древния Одесос, вероятно същата стена, която сега бе открита по улица "Цар Симеон I и в градинката пред ДЗИ. 

Ние незаконно бяхме лишени от нашия двор, от нормален подстъп към входа откъм северната фасада, и най-лошото - бяха подкопани основите на нашата къща, поради което тя се пука и този процес продължава и до днес! А този дълбок изкоп няма и никакво оттичане на дъждовната вода!

Смятам, че има начини при тези разкопки да се възстанови нашият двор, като крепостната стена бъде запазена, да се укрепят основите на къщата и да се извършат всички необходими дейности. Това са мнения на специалисти, с които ние сме се консултирали многократно през годините. Такъв специалист беше и моят баща.

Но защо Ви пиша всичко това? Повод ми даде най-вече заглавието на едната статия, в която пише, че археолозите са във възторг!

Чудесно, но къде е техният възторг, що се касае за разкопките в нашия двор? Знаете ли, уважаема редакция, че този огромен изкоп, ценните находки, се е превърнал в едно бунище. Пълно е с всякакви боклуци, развъждат се червеи, бръмбари и др., които понякога влизат в къщата.

Растителността напълно е скрила крепостната стена. Никой за толкова много години не е дошъл да почисти, да направи археологическите разкопки достъпни за хората. Никой!

Единственото хубаво нещо са дърветата, които пораснаха и птиците, които кацат по тях и ни радват.", сподели г-жа Чехларова.

Директорът на РИМ-Варна Игор Лазаренко коментира за Varna24.bg, че е запознат с проблема, но музея не е институцията, която може да предприеме каквото и да било в тази ситуация. Той допълни, че при тях се съхраняват само движимите паметници, а недвижимите находки са държавна собственост, а грижите за тях са вменени на Община Варна. 

По този повод Стефанка Чехларова призова експертите от Община Варна да предприемат мерки за решаването на казуса.

Повече вижте във видеото!



https://www.varna24.bg/novini/varna/Unikalna-nahodka-tune-v-zabrava-lishi-varnenci-ot-dvora-im-razkopki-propukaha-kushtata-im-860366
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.