Привличат младежи по интересен проект във Варна
Автор: Пламена Николова 11:23 / 17.04.2019Коментари ()1079
©
Привличат младежи по интересен проект във Варна, съобщиха неговите автори за Varna24.bg.

Проект ROOF - Routes of our future е финансиран със средства от Европейски съюз и включва 16 организации от 14 европейски държави. Основната цел на проекта е да даде гласност на мненията на гражданите за бъдещето на Съюза, да създаде нови мрежи и да укрепи съществуващите, да постави на дневен ред темата за устойчивата мобилност, проблемите на околната среда и опазването на културното и историческото наследство.

Проектът включва организации от Италия, Франция, Германия, Испания, Австрия, България, Унгария, Чехия, Естония, Хърватия, Румъния, Холандия, Латвия и Швеция и се координира от Асоциация "Линк“ – Италия.

От 27 ноември до 2 декември 2018 г. гр. Пловдив бе домакин на първата среща по проект ROOF, в която взеха участие 18 представители от 14 държави.

В периода 19 април – 08 май 2019 г. ще се проведе общоевропейска кампания, която ще стартира от четирите крайща на континента – Франция, Италия, Швеция и България и ще пренесе посланието за единна Европа през континента. Групи от по пет млади хора от 14 европейски държави ще изминат едновременно пътя по европейските веломаршрути 6 и 7, за да се срещнат в гр. Прага, Чехия и да отбележат заедно Денят на Европа с мащабно мероприятие, което ще се проведе от 9 до 14 май 2019 г.

От 17 до 19 април 2019 г. Варна ще бъде домакин на предварителната среща на участниците в "Обмен 2“, като на 19.04.2019 г. групата ще потегли по определения маршрут. Участниците са 20 младежи от България, Франция, Испания и Холандия.

Като национален партньор по проекта СНЦ "Регионален Клъстър Североизток“ планира да проведе серия от мероприятия в периода 22 април – 22 май 2019 г., които ще се проведат в София, Пловдив и Варна. Целта на срещите е провеждане на кампания за гражданска активност и гласуване на предстоящите избори за Европарламент и е основно насочена към младите хора.

През есента се предвиждат мероприятия в страната, на които ще бъдат представени материали от проведената кампанията, както и резултатите от изпълнението на проекта.

За изпълнението на планираните дейности СНЦ "Регионален Клъстър Североизток“ разчита и благодари за предоставената логистична подкрепа от Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма и Община Варна.

Заключителната среща по проекта ще се проведе през м. декември 2019 г. в гр. Матера, Италия, като по този начин се акцентира върху титлата Европейска столица на културата 2019, която италианският град споделя с гр. Пловдив.

В писмо, получено от Министерство на младежта и спорта се отбелязва, че "Подобни проекти и кампании предоставят възможност за приобщаване на младите хора към проблемите на страната, региона и Европа и активното им включване в процесите на вземане на решения.“


https://www.varna24.bg/novini/varna/Privlichat-mladezhi-po-interesen-proekt-vuv-Varna-863426
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.