Съветниците одобриха плана за пробива на ул. "Ал. Рачински"
Автор: Стоян Маджиров 11:22 / 24.04.2019Коментари ()1953
© Varna24.bg
Сградата-паметник на културата
Общинските съветниците гласуваха и одобриха днес ПУП-ПРЗ за реконструкцията на ул. “Ал. Рачински", в участъка между бул. "Съборни" и ул. "Ген Колев", който предвижда разширение на улицата с още две платна, предаде репортер на Varna24.bg.

Припомняме, че планът за разширение на улицата съществува от 80-те години на миналия век, но заради съдебни дела той не е реализиран. В проектното трасе попада и сграда-паметник на културата, която предстои да бъде преместена, стана ясно преди дни.

"Най-голямото предизвикателство пред нас ще бъде преместването на паметника. В Берлин има подобен случай, в който стара сграда, качена върху релса, е била изместена с около 150 метра от предходното й място. При нас обектът е в много тежко физическо състояние. Затова смятам, че сградата трябва да бъде изградена наново, като в новия строеж бъдат вградени елементи от стария“, каза преди дни главният архитект на Варна Виктор Бузев. 

По думите му преместването на сградата ще е предизвикателство и за гилдията, тъй като в България това не се е случвало до момента.

Пробивът на ул. "Ал. Рачински“ ще бъде с две платна с по две ленти със зелена разделителна линия по средата. Предстои отчуждаването на четири имота, върху които са изградени шест сгради.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Suvetnicite-odobriha-plana-za-probiva-na-ul-Al-Rachinski-865121
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.