Сравниха НЕК с футболен съдия, който с решенията си, може да повлияе на крайния изход
Автор: Екип Varna24.bg 09:13 / 16.05.2019Коментари ()1754
©
"Нямаме ангажименти към промишления ток. Националната електрическа компания (НЕК) не влияе върху цената на електроенергията". Това заяви в ефира на "Здравей, България" по Нова тв изпълнителният директор на дружеството Петър Илиев. Тези негови твърдения категорично отхвърли Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"Естествено, че може НЕК да влияе на цените", заяви той. И поясни, че компанията е "особен казус – и обществен доставчик, произвежда ток и е търговец, включително и на свободния пазар". Радев сравни НЕК с футболен съдия, който с решенията си, може да повлияе на крайния изход от мача, може дори да отиграе топката или да подаде голов пас.

"Визираме поведение на НЕК, което намираме за неадекватно, и то не само във въпросните два дни (тези с най-висока цена на промишления ток, бел.ред.). Настояваме за силни мерки и реформи в енергийната система като цяло", каза още Радев, пояснявайки че това е желанието на всички работодатели у нас. Според него се създава "изкуствен, и то търговски, а не фактически дефицит на електроенергия".

Петър Илиев опроверга твърдения, които преди дни направи в ефира на "Здравей, България" бизнесменът и член на Управителния съвет на БТПП Красимир Дачев. 

"Той каза няколко неистини за НЕК. Каза, че ролята на НЕК е да произвежда толкова ток, колкото трябва на държавата. Но така беше допреди 25 години. Дачев заяви още, че НЕК казва кое трябва да включим и дали да го включим, но в отговор аз ще кажа, че НЕК спазва законите на страната и разпоредбите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)", заяви Илиев.

Той бе категоричен, че НЕК няма задължение да продава ток на свободния пазар. Единственият ангажимент на компанията в тази насока бил свързан с дело на Европейската комисия срещу България за манипулации на свободния пазар. Освен това, НЕК имал пълното право да продава излишното количество електроенергия на същия този пазар.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Sravniha-NEK-s-futbolen-sudiya-koito-s-resheniyata-si-mozhe-da-povliyae-na-krainiya-izhod-869720
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.