Кметът: Варна има нужда от 70 нови автобуси, търсим варианти за закупуването им
Автор: Пламена Николова 12:55 / 28.05.2019Коментари ()4663
© Varna24.bg
Варна има нужда от 70 нови автобуса и ние търсим различни варианти за финансиране, което ще ни позволи да ги осигурим, каза за Varna24.bg кметът на Варна Иван Портних

"Търсим варианти и обмисляме възможности за финансиране относно закупуването на нови автобуси за Варна, включително и европейско такова. Наскоро се включихме в едно обследване на министерството по отношение на необходимостите и търсене на възможности за закупуването на електробуси, Община Варна е част от този проект.

Изследваме възможностите самото дружество поетапно да започне да закупува нови превозни средства. Имаме общо 85 нови автобуса и 30 нови тролейбуса, трябват ни още 70, за да можем да кажем, че целият състав е подменен.

В "Градски транспорт се прави сериозна трансформация. Българският институт за метрология и НАП сертифицираха билетната система, защото знаете ,че в края на миналата година имаше промени в закона, което наложи да променим софтуера, за да имаме изградена система. С други думи, ако досега всяко едно устройство, което продава билети, беше свързано с НАП, сега всички тези устройства се свързват със сървър, който кореспондира с Агенцията по приходите.

Ще отнеме време да се адаптира системата, мина и втория тест и имаме потвърдително становище от двете институции. До дни ще стартираме работа по новата система, а това означава, че там ще напреднем сериозно в посока по-голямата част от приходите да започнат да влизат в общинското новоизградено предприятие, а Градски транспорт да остане оператор, с който да се разплащаме на километър.

Най-общо казано на практика това ще даде стабилност на "Градски транспорт" от финансова гледна точка, защото няма да имат отношение по приходната част, а ще са оператор, който ще се грижи за обезпечаване на услугата и това ще стабилизира финансово предприятието. Правим разчети то да може да започне също закупуването на нови автобуси", каза Иван Портних.  

Повече вижте във видето!



https://www.varna24.bg/novini/varna/Kmetut-Varna-ima-nuzhda-ot-70-novi-avtobusi-tursim-varianti-za-zakupuvaneto-im-872205
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.