Камери пазят "цариците на цветята" в Морската градина
Автор: Пламена Николова 16:32 / 05.06.2019Коментари ()5444
Видеонаблюдение ще пази от посегателства и вандалски прояви всички нови зелени зони в Морската градина, в това число и розариума, който вече е възстановен, научи Varna24.bg

Над 4 хиляди стръка рози са засадени в обособените площи и карета на розариума, като във всяко каре ще има различен сорт рози, съобщи за медията ни ландшафтният архитект към Община Варна Соника Дертлийска, която работи по проекта. 

Розите са над 30 сорта и с тях е възстановен автентичният вид на розариума, така, както той фигурира като паметник на градинското и парковото изкуство, като е обогатен само асортимента, обясни експертът.  

Проектът включва още възстановяване на водните огледала, перголите, настилката от варовикови плочи и от червен пясък, възстановяване на пейки и чешми. 

Сред "цариците на цветята" има щамбови рози, увивни рози, хибридни и други видове. Розите са засадени върху тревен килим и след израстването и разцъфването им те ще оформят прекрасни цветни фигури.  

От старите рози, които бяха засадени преди години, е останала много малка част. Всяко каре ще бъде обозначено с табелка, на която ще фигурира сорта на розите, производителя и произхода им. 

Зоната има изградена поливна система и видеонаблюдение, което трябва да защити красивото кътче от крадци и вандали, допълни Соника Дертлийска. 

За да бъде постигнат истинският ефект от новото попълнение в розариума обаче, са нужни още време и много грижи. Стана ясно, че първите кражби на цветя, засадени при ремонтите в Морската градина, са вече факт, но скоро злосторниците ще бъдат разкривани чрез монтираните видоекамери.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Kameri-pazyat-caricite-na-cvetyata-v-Morskata-gradina-873943
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.