Голям пробив в борбата с рака!
Автор: Екип Varna24.bg 15:20 / 21.01.2020Коментари ()1618
©
Британски учени по случайност откриха нов вид клетка, която убива повечето ракови образувания. Новото откритие може да е се окаже огромен пробив в опитите за откриване на универсален лек за борба с рака, пише британското издание "Телеграф". Учените от университета в Кардиф анализирали банка с кръв, като се опитвали да открият бели кръвни телца в нея. Вместо това те открили съвсем нов вид "Т – клетка“, която използва малко образувание, подобно на кука, за да се закача за ракови клетки, като при това игнорира здравите такива, предава "Фокус".

В лабораторни условия бели кръвни телца, "снабдени“ с такова образувание, са успявали да убият ракови клетки от множество органи, включително дробове, кръв, кости и бъбреци. Според професор Андрю Сийуел, ръководител на изследването, и експерт по такъв тип клетки от медицинския университет в Кардиф, това откритие може да се използва за създаването на универсален лек, който да лекува редица видове рак.

"Това е много мотивираща находка, никой не знаеше, че такива клетки изобщо съществуват“, заяви той пред вестника. "Това откритие създава възможност за създаването на "общо“ лекарство за рак, една Т-клетка, която може да унищожава много различни видове рак (…). До този момент никой не предполагаше, че това изобщо може да е възможно“, добави той.

Попитан дали съществуването на такива клетки и случайното им откриване в обикновена банка с кръв означава, че има човек в Уелс, който на практика е "имунизиран“ от рак, той заяви, че това е съвсем възможно. "Това е бяло кръвно телце, което може да е много рядко, или пък много хора да имат такива, но те да не работят по този начин по някаква причина. Засега просто не знаем“, каза той.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Golyam-probiv-v-borbata-s-raka-930341
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.