Проф. Емил Ковачев: Късното майчинство крие рискове, нека раждането на деца и кариерата вървят успоредно!
Автор: Пламена Николова 15:55 / 21.01.2020Коментари ()8112
© Varna24.bg
Расте възрастовата граница на жените, решили да станат майки за първи път. Това сподели за Varna24.bg проф. Емил Ковачев, управител на СБАГАЛ "Проф. д-р Д. Стаматов“ ЕООД – Варна.

"Това се обяснява с кариерни, научни и други причини. Все повече жени отлагат репродуктивните си планове за по-напреднала възраст предвид професионалното си развитие. Все повече жени за първи път стават майки след 35-годишна възраст. Това крие някои здравни рискове. Повишава се процентът на стерилитет, спонтанни аборти и някои други гинекологични усложнения. Апелът на специалистите е кариерните, научни и други развития да вървят успоредно с репродуктивните планове. Няма понятие "най-подходяща възраст", но е добре за всяка майка първото детенце да е родено под 30-годишна възраст, а не да е от 35 нагоре", коментира проф. Ковачев. 

Той сподели, че най-добрият комплимент за специалистите в болницата е, когато видят благодарните и сияещи майчини очи, изпълнени със сълзи от щастие и това е най-голямата награда за лекарите и акушер-гинеколози в АГ-болница Варна.   

2018 са децата, проплакали в АГ-болница Варна през 2019 г., а от началото на годината са родени 133 деца. Момченцата са с лек превес засега. За миналата година има 76 многоплодни бременности, от тях три триплодни и останалите двуплодни. 618 грама е най-малкото родено бебенце в болницата, лекувано и изписано живо и здраво.

"Сходни са цифрите спрямо миналите две години в раждаемостта, но има спад на раждаемостта спрямо бейбибума от 2010 г. За големите градове няма криза, но като цяло България е в челните места по отрицателни демографски показатели", коментира още проф. Ковачев.  

Много здраве и професионални успехи пожела ,правителят на болницата на своите колеги по повод техния професионален празник Бабинден. 

Повече вижте във видеото!



https://www.varna24.bg/novini/varna/Prof-Emil-Kovachev-Kusnoto-maichinstvo-krie-riskove-neka-razhdaneto-na-deca-i-karierata-vurvyat-usporedno-930360
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.