Варна се преклони пред подвига на Апостола
Автор: Пламена Николова 12:53 / 19.02.2020Коментари ()2181
Стотици варненци днес преклониха глава и коленичиха в едноминутно мълчание, почитайки подвига и гибелта на Апостола, предаде репортер на Varna24.bg.

В българските борби за независимост има много мъченици, но Левски  се откроява сред тях с личността си, съчетала в едно ум, деятелност, мъдрост, дързост.

Апостолът затова е апостол, защото проповядва идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки на времето, в което живее.

Днес,  147 години след гибелта на Апостола на свободата, пред барелефа на кръстовището на бул."Осми Приморски полк" и бул. "Левски" в знак на почит сведоха глава и поднесоха цветя и венци Областният управител, Кмета на Варна, Представители на Общинския съвет, Щаба на Военноморските сили на Република България,  районните администрации в града, Генералното консулство на Русия, обществени, патриотични и културни институции и организации, социални, учебни и детски заведения, граждани.

По-късно общоградско  поклонение, заупокойна молитва и полагане на венци и цветя с военен ритуал се състояха пред паметника на Васил Левски в Морската градина.

Организатор е Община Варна, а съорганизатори Военноморските сили на Република България, Варненската и Великопреславска света митрополия, Район "Приморски" и Народно читалище "Васил Левски - 1945".

Нека  съхранената памет и  признателност  за делото на Левски се превърнат в надеждни устои за бъдещето на България.

Ритуала вижте във видеото!



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varna-se-prekloni-pred-podviga-na-Apostola-937726
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.