Напусна ни една от най-известните личности от зората на демокрацията
Автор: Георги Кирилов 08:27 / 07.04.2020Коментари ()1334
©
Напусна ни една от най-известните личности от зората на демокрацията: Христо Марков – депутат от Седмото Велико Народно събрание и от Тридесет и шестото народно събрание. Един от участниците в гладната стачка срещу приемането на Конституцията. Той също така бе и един от създателите на СДС в Пловдив.

Христо Марков е роден в Ардино, но е израснал в село Торос, Ловешка област. Завършва гимназия в Самоков, а през 1987 г. – Българска филология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“. От 1992 до 2007 г. е председател на Сдружението на спортните клубове "Марица“ – Пловдив.

От 1997 г. е председател на Областния партиен съвет на Демократическата партия, Пловдив. През 2007 г. е изключен от Демократическата партия. Автор е на множество статии, студии и изследвания в периодичния печат.

Личният му блог е сред популярните в страната. В него авторът публикува анализи, статии, спомени, исторически студии, архивни документи. С негови дарения са издадени няколко книги на пловдивски автори (Здравко Попов, Здравко Гълъбов) и подпомогнато строителството на паметници в града.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Napusna-ni-edna-ot-nai-izvestnite-lichnosti-ot-zorata-na-demokraciyata-953752
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.