РЗИ-Варна изследва морската вода за ешерихия коли и ентерококи
Автор: Екип Varna24.bg 08:48 / 18.05.2020Коментари ()4430
© Varna24.bg
Проби за ешерихия коли и ентерококи в морската вода в зоните за къпане ще вземат днес и утре експерти на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Варна. По нивата на тези два микробиологични показатели се преценява дали водата за къпане е "добро“, "задоволително“ или "лошо“ състояние. Това каза за радио Варна д-р Елена Генева, заместник-директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Варна. Това пробонабиране, в общо 23 зони, започва на фона на голямото и продължаващо замърсяване с битово-фекални води в канала море-езеро и Варненския залив.

Пробонабирането практически е част от традиционното тестване на качеството на водата за къпане, преди началото на летния сезон.

Днес ще бъдат взети проби от морската вода край плаж "Панорама“ в курорта Златни пясъци до Аспаруховския плаж включително. Утре пробонабирането ще продължи на юг до плажа на Бяла, докъдето стига обхвата на дейност на РЗИ-Варна. Резултатите ще са готови в средата на тази седмица. Ако има превишаване на нормите на показателите, оповестяваме забрана за къпане в съответната зона, до изчистването на тези води или до преустановяването на проблема, допълни д-р Генева. Едновременно с това проверките се учестяват от една на три пъти в месеца. По същия начин се процедира и при получаване на сигнал за замърсяване на води в близост до район за къпане.


https://www.varna24.bg/novini/varna/RZI-Varna-izsledva-morskata-voda-za-esherihiya-koli-i-enterokoki-967548
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.