Организират конкурс за рисунка "Домът на моряка през детските очи“
Автор: Пламена Николова 15:02 / 03.08.2020Коментари ()1175
©
Емблематичната варненска сграда Дом на моряка става на 41 години. По този повод Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура“ организира конкурс за рисунка "Домът на моряка през детските очи“.

В конкурса могат да участват деца на възраст до 14 години. Всеки участник може да представи рисунка в размер по избор до 31.08.2020 г., като няма ограничение за техниката и материалите, които ще използва. Наградите ще бъдат предметни. Повече информация може да намерите на www.bgports.bg.   

Знаковата сграда на ДППИ, намираща се на ул. "Черноризец Храбър“ № 9 в морската ни столица, е построена през 1979 г. Строителството й е поверено на Националния институт за паметниците на културата, като са спазени старите български традиции по градеж на възрожденските къщи. Всички материали, използвани в изграждането, са естествени. В конструкцията й няма бетонни плочи, а дървени греди, които позволяват естествена циркулация на въздуха в сградата. Поддръжката на Дома на моряка е специфична. Дървото, което е основен материал, се обработва със специални консервиращи лакове, които не позволяват то да се увреди.

През годините Домът на моряка е посрещал гости от почти всички континенти, които са оставали впечатлени от своеобразния уют в духа на традиционното българско гостоприемство, както и от уникалната медна пластика на ветрохода "Калиакра“. Днес живописната сграда на ДППИ се е превърнала в един от символите на Варна – забележителност, която привлича погледите и буди възхищение сред туристите.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Organizirat-konkurs-za-risunka-Domut-na-moryaka-prez-detskite-ochi-989008
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.