Здравният министър във Варна: Извънредната епидемиологична обстановка ще бъде удължена до края на септември!
Автор: Пламена Николова 15:40 / 25.08.2020Коментари ()4650
© Varna24.bg
Извънредната епидемиологичната обстановка в България ще бъде удължена  до края на септември. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде репортер на Varna24.bg

Министър Ангелов посочи, че утре в Министерския съвет ще бъде внесен доклад от Министерството на здравеопазването с искане за удължаване на извънредната епидемична обстановка.

Здравният министър каза, че към този момент здравната система е стабилна и подчерта, че заболеваемостта от коронавирус в България намалява в последните две седмици.

Министърът обясни,че към този момент не се обсъжда възможността за връщането на маски на открито от есента, както и засилване на мерките.

"От утре във Варна ще заработи координационен център, който ще бъде разположен на Инфекциозната клиника към УМБАЛ "Света Марина", която се намира на територията на Окръжна болница. Всяка една линейка, която пристигне с пациент, който има нужда от лечение, ще се преценява на място от дежурния инфекционост. Той ще разпределя този пациент към кое болнично заведение да бъде насочен за лечение. При увеличаване на пациентите имаме готовност да настаняваме пациенти в МБАЛ - Девня и в "Еврохоспитал, като очакваме директорът на РЗИ-Варна да предприеме действия за сключване на договор със здравната каса на "Еврохоспитал".

По отношение на двата дома за възрастни хора във Варна в "Св. Георги" има 94 положителни, като при повторнитетестове всичките лица от персонала са с отрицателни тестове и едва 9 от домуващите са с положителни повторни тестове. Те са в добро състояние. Починалите до момента са 6. В Дом "Гергана" от общо 121 потребители 22 са положителни, 19 са вече излекувани, трима са положителните след направените контролни тестове" , допълни министър Ангелов.

Според него здравната ни система ще издържи на натиска на вируса. По отношение на лекарка с коронавирус, настанена в среднотежко състояние с дихателна недостатъчност в МБАЛ "Св. Марина", министърът обясни, че вече е доставена плазма и се надява тя да спомогне за подобряване на състоянието й. 

Повече вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 14912
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/2486 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Zdravniyat-ministur-vuv-Varna-Izvunrednata-epidemiologichna-obstanovka-shte-bude-udulzhena-do-kraya-na-septemvri-995000
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.