Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Италианската барокова музика изпълва Аулата на ИУ-Варна
Автор: Пламена Николова 09:43 / 20.10.2020Коментари ()1099
©
Елегантен концерт с изящни творби на италианската барокова музика ще поднесат на 20 октомври от 19:00 в Аулата на Икономическия университет гостите от Италия Марио Карбота (флейта и пиколо), Енрико Казаца (соло цигулка и концертмайстoр) и Ансамбъл La Magnifica Comunità. Програмата е посветена на 150 години от смъртта на италианския композитор Северио Меркаданте и включва творби от Антонио Вивалди, Северио Меркаданте и Доменико Гало. Квартет №1 в ми минор за флейта, цигулка, виола и виолончело от Меркаданте ще прозвучи в ново критично издание в редакцията на Мариятереза Делабора. Това е първото изпълнение на произведението в наше време, съобщиха от пресцентъра на фестивала Варненско лято. 

Варненската публика се е срещала с изпълнителското майсторство на Марио Карбота през 2019, когато той се включи в запомнения концерт с Бранденбургските концерти на Бах. В изпълненията на Марио Карбота критиката високо оценява "красотата на звука и изключителната техника“ (Fanfare, САЩ), "звънкия, изпълнен с жизненост, чист тон, безупречна техника и превъзходен динамичен диапазон" (American Record Guide). Карбота свири на най-големите световни сцени от Ню Йорк и Монреал през Лондон, Женева, София, Истанбул, Букурещ и Техеран, до Пекин, Сеул и Токио. 

Енрико Казаца и Ансамбъл La Magnifica Comunità са за първи път гости на фестивала. Енрико Казаца, с неотдавнашната награда "Choc de Musique“, получена за записа на четвъртия диск с квинтетите на Бокерини, потвърждава мястото си на един от най-изявените изпълнители на старинна музика. Освен това важно признание от световноизвестното списание Le Monde de la Musique, той получава възторжени отзиви и награди от списания и уебсайтове като Diapason, Amadeus, Scherzo, Musica, списание Fanfare и Musicweb. Като първи цигулар и ръководител на ансамбъл "La Magnifica Communità“ Казаца записва интеграл на Квинтетите на Бокерини за лейбъла Brilliant. 

През 1990 Енрико Казаца основава La Magnifica Comunità - камерен оркестър, който музицира на старинни инструменти. Музикантите имат за цел да популяризират класическата музика и са убедени, че стиловите и филологически изследвания са основа за разбиране на музиката във всяка епоха. Ансамбълът фокусира вниманието си предимно върху италианската музика, създадена в края на 17. и първата половина на 18. век. La Magnifica Comunità разполага с гъвкав инструментариум в зависимост от изпълнявания репертоар. Много са престижните зали в Италия и чужбина, както и фестивалните сцени по света, където La Magnifica Comunità изнася концерти и печели признанието и овациите на публиката. 

Гостуването на Марио Карбота, Енрико Казаца и La Magnifica Comunità се осъществява съвместно с Италианския културен институт в София. 

Пълната програма на ММФ "Варненско лято“ 2020 може да проследите на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв. 

Билети за събитията от програмата на ММФ "Варненско лято“ 2020: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн, Летен театър, Опера Варна ; за "Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Както и на Евентим за част от събитията. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието. 

ММФ "Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ "Добри Христов“, ТМПЦ - Варна и със съдействието на Градската художествена галерия, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и ФКЦ. 

Началният час на концерта е 19:00.

http://www.varnasummerfest.org/

https://www.facebook.com/vnsummerfest


https://www.varna24.bg/novini/varna/Italianskata-barokova-muzika-izpulva-Aulata-na-IU-Varna-1012319
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.