Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Нови археологически находки бяха открити при спасителни разкопки в Девня
Автор: Пламена Николова 09:15 / 30.10.2020Коментари ()1615
Нови археологически находки бяха открити при спасителни разкопки в Девня, научи Varna24.bg от споделен коментар и снимки във фейсбук на кмета на града Свилен Шитов.

"Работата на терен бе в частен стопански двор в района на някогашната северна крепост на античния Марцианопол. Сред намереното от екипа археолози, начело с д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна и Иван Сутев от Музея на мозайките в Девня, са некропол от средните векове и останки от сгради от късната античност. Намерени бяха човешки останки, като на мястото е имало християнски гробове. Под тях обаче излязоха и части от антични сгради. Екипът е намерил медни монети и части от керамични съдове. Всички находки тепърва ще бъдат проучвани от учените. Ще очаквам с интерес да разберем повече за нашите предци. Резултатът от работата на археолозите, дори в толкова малък участък, е поредното доказателство за богатото културно-историческо наследство, с което разполага нашият град", написа Свилен Шитов.


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Novi-arheologicheski-nahodki-byaha-otkriti-pri-spasitelni-razkopki-v-Devnya-1015799
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.