Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изпълниха последното желание на адмирал Иван Добрев
Автор: Пламена Николова 17:41 / 15.06.2021Коментари ()3758
На 15 юни 2021 г., последното желание на адмирал от запаса Иван Добрев – "да го приеме морето", беше изпълнено от Военноморските сили. Церемонията по разпръскването на праха му се проведе на борда на корвета "Бодри“ в присъствието на командира на ВМС, родственици и бивши колеги на адмирала.

След прехода до мястото, за провеждане на ритуала, прощални слова произнесоха командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и вицеадмирал от запаса Петър Панчев Петров председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва град Варна.

Завършил Висшата военноморска академия в Ленинград (1955 г.), преминал последователно като командир на военноморските бази Бургас и Варна. От 1960 до 1972 г. е командващ Военноморския флот на НРБ. От 1972 г. до 1990 г. е заместник-министър на народната отбрана по флота.

Избиран е за народен представител в ІV, V, VІ, VІІ, VІІІ и ІХ Народно събрание.

Адмирал Иван Добрев е  награждаван и удостояван с множество награди и отличия. Освен големия принос за разработването и осъществяването на политиката в областта на националната сигурност и отбрана на страната, под неговото ръководство и по неговия пример са израснали поколения морски кадри за военния и гражданския Флот на България.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Izpulniha-poslednoto-zhelanie-na-admiral-Ivan-Dobrev-1095102
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.