Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Голям спор за ваксините по bTV! Мангъров към свой колега: Човек, който се занимава с мишки и плъхове, да не ми говори за лечение на хора
Автор: Георги Кирилов 11:21 / 12.09.2021Коментари ()3119
©
COVID-19 една зараза и безброй мнения кой е верният подход. В дебат по темата за и против ваксинирането в студиото на предаването "Тази неделя"влязоха докторът по фармакология Аспарух Илиев, анестезиологът д-р Борис Таблов, инфекционистът доц. д-р Атанас Мангъров и председателят на пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева.

Когато човек стигне до интензивно отделение, то той вече е пътник. Не е вярно, че преболедувалите имат имунитет от 6 месеца до 1 година.

Доц. Мангъров заяви, че имунитетът след преболедуване е по-траен, отколкото се твърди, и даде пример със случаите на SARS-CoV-1 от 2009 г., където преболедувалите го все още имат изграден имунитет.

Д-р Аспарух Илиев репликира, казвайки, че преболедуването дава защита в период от 6 месеца до 1 година.

"За всяка медицинска манипулация се изисква информирано съгласие. Това означава, че човек е запознат с информацията в листовката. Не се съмнявам в ефикасността на ваксината", каза още той.

Според д-р Таблов обаче не е редно да бъдат сблъсквани тезите преболедувал - ваксиниран, а основната дискусия трябва да бъде как да бъде постигнат колективен имунитет.

Мангъров се обърна към Илиев с думите, че няма как човек, който се занимава с мишки и плъхове да му говори за лечение на хора.

Основните притеснения, които изрази доц. Атанас Мангъров са в това, че все още няма данни какви са рисковете в дългосрочен план от поставените ваксини и че в момента се имунизира с препарати, които все още се проучват.Тезата му беше подкрпена от Пенка Георгиева, според която в момента се получават много сигнали за нежелани реакции след ваксиниране.

Четиримата в студиото обаче се обединиха по въпроса за поставянето на трета доза - Георгиева се позова на становището на Експертния съвет по ваксинопрофилактика, според което за момента не се препоръчва поставяне на трета игла. Д-р Борис Таблов обясни, че такова е мнението и на Европейската агенция по лекарствата.

Д-р Аспарух Илиев призова за спазване на противоепидемичните мерки, като обори твърденията на доц. Мангъров, че носенето на маски не забавя вълната и не помага за справянето с вируса.

Миналата година вирусът беше нов и затова не се знаеше дали има ефект от маските, сега обаче вече е доказано, че има смисъл, каза той.

Доц. Атанас Мангъров заяви, че в момента в Инфекциозната болница в София има заети около 30 легла, като само 1 от болните там е ваксиниран, което според неговите опоненти доказва положителното действие на ваксинирането



Още по темата: общо новини по темата: 14912
09.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/2486 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Golyam-spor-za-vaksinite-po-bTV-Mangurov-kum-svoi-kolega-Chovek-koito-se-zanimava-s-mishki-i-pluhove-da-ne-mi-govori-za-lechenie-na-hora-1124267
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.