Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
И хлябът на трапезата ще се превърне в глезотия
Автор: Екип Varna24.bg 11:43 / 03.11.2021Коментари ()707
© БГНЕС
Хлябът и хлебните изделия ще продължат да поскъпват заради високите цени на тока, газа и горивата. Прогнозата е на Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Трудно е да се прогнозира колко ще е ръста, при различните производители ще е различно, каза Кукушева пред Радио Варна. Тя уточни, че цената на брашното в момента е на рекордно високи нива, невиждани от 15 години насам, а тази цена е един от основните фактори, които определят стойността на крайния продукт. От бранша продължават да настояват ДДС за основните хранителни продукти да бъде намален на 9 процента.

"За една година цената на тока се увеличи над 200 процента, цената на газа също гони 200 процента увеличение. В същото време разходите за горива скочиха с 50 на сто. Цената на тон брашно е невиждано висока – около 1000 лева. Сами разбирате, че в тази ситуация, няма как цената на крайния продукт да остане непроменена. Когато говори бизнесът е едно, но ние се притесняваме, че потреблението пада и може да заговорят потребителите. Тогава нещата няма са мирни и тихи“, каза Кукушева.



Още по темата: общо новини по темата: 1
21.04.2022 »
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/I-hlyabut-na-trapezata-shte-se-prevurne-v-glezotiya-1145934
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.