Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ще има ли "второ пришествие" на Черната смърт?
Автор: Екип Varna24.bg 10:37 / 23.11.2021Коментари ()771
©
Учените са построили модел за изучаването на условия, в които най-добре се развива чума. Изследователите са използвали исторически данни (серологични тестове, случаи на чума при хора, записи за климата и данни за почвата). Изследването е публикувано в изданието Global Change Biology.

Резултатите са показали, че популациите гризачи в западната част на САЩ са с 40% по-склонни към заразяване в последните години. Това според учените е свързано с повишаването на температурите, което се наблюдава от 50-те години на миналия век насам, а то на свой ред означава, че рискът от разпространение на чума от гризачи върху хора се увеличава, макар и в по-незначителна степен. Но учените отбелязват, че вероятно няма да има "второ пришествие" на Черната смърт, независимо от увеличаването на случаите на зараза. В днешно време болестта се лекува със съвременни антибиотици.

С чумата, вероятно, имаме доста по-малко поводи за безпокойство в сравнение с риска от летни пожари и други бедствия, предизвикани от повишаването на температурите в Западните Щати. Ако не нощувате там, където могат да ви ухапят бълхи, то вие вече сте отрязали основния път, по който болестта се разпространява сред хората, отбелязват учените.


https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Shte-ima-li-vtoro-prishestvie-na-Chernata-smurt-1159338
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.