Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Осакатяват световен лидер в говеждото месо: Големи вериги премахват асортимента
Автор: Екип Varna24.bg 17:16 / 22.12.2021Коментари ()1209
©
Редица големи европейски търговски вериги обявиха, че вече няма да продават говеждо месо от Бразилия. Причината: Месото е от ферми, за които нелегално са изсечени големи площи от амазонската джунгла.   Всяка година Бразилия изнася близо 2 милиона тона говеждо месо, което я прави световен лидер в сектора. Голяма част от тези доставки пристига в Европейския съюз, но сега този експорт е застрашен, тъй като южноамериканската държава има проблем с репутацията. Всеки износ на аграрни продукти се поставя под въпрос дали не са отгледани на площи, освободени чрез нелегално унищожени тропически гори.

Затова сега няколко големи вериги в Нидерландия, Франция, Белгия и Великобритания предприемат драстични мерки и изваждат бразилското говеждо от своя асортимент. В повечето случаи месото е произведено от най-големия в света кланичен концерн, който притежава и огромни говедовъдни стопанства.   Повод за бойкота дадоха разследващи журналисти от Бразилия, които, заедно с местна екоорганизация, проследиха пътя на говеждото месо в европейските супермаркети. Стигайки назад до фермите в Бразилия, те разкриха система, която наричат "пране на говеждо", по аналогия с прането на пари. При този метод животните прекарват няколко дни във ферми, разположени на територия, където не се изсичат гори. След това се транспортират до кланици в Сао Пауло и по този начин получават "чист" произход.   От разследването става ясно, че говедата са родени и угоени в стопанства, за които са унищожени големи горски масиви. Част от собствениците на тези ферми са осъдени според бразилските закони заради нелегално изсичане на джунгли и унищожаване на защитени територии. Тези стопанства са под ембарго, но го заобикалят, продавайки животните си на други ферми, които от своя страна ги предоставят на кланиците, съобщава Агро тв.


https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Osakatyavat-svetoven-lider-v-govezhdoto-meso-Golemi-verigi-premahvat-asortimenta-1179934
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.