Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Радев към Петков: Посещението в РСМ беше прибързано
Автор: Екип Varna24.bg 17:51 / 01.02.2022Коментари ()819
©
"Македонските българи се борят за равноправие, което да е гарантирано в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в обществения живот в страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски.  Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен сигнал, може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна. Посещението на българския премиер в Северна Македония беше прибързано. Имал съм откровени разговори с него". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Радев подчерта, че е важно "българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да не се доверява на експертиза отвън, на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск".

"България е отворена за диалог винаги и когато политиците от Република Северна Македония обикаляха европейски столици, отбягваха София. Радвам се че този диалог започна да се случва. Държа връзка с президента Пендаровски. Ще търсим подходящ момент за среща на високо ниво, но това зависи и от неговите действия", продължи Радев.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Radev-kum-Petkov-Poseshtenieto-v-RSM-beshe-priburzano-1204437
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.