Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Знаете ли къде е това място у нас?
Автор: Екип Varna24.bg 12:31 / 09.08.2022Коментари ()3783
Любопитни снимки бяха публикувани в социалната мрежа Фейсбук, видя Plovdiv24.bg. Ето какво пише авторката на кадрите: "Римският мост при с. Ненково по поречието на река Боровица. Асиметричен, с 5 каменни свода с различни размери - една от забележителностите на Източни Родопи. За съжаление няма никакви табели, които да привлекат внимание…".

Римският мостът е изграден над река Боровица в близост до село Ненково. Река Боровица е ляв приток на река Арда, влива се в язовир Кърджали. Село Ненково е тихо и живописно място, къщите са каменни, с глинена замазка и покриви от тикли. До него се стига по въжен мост, който е единственият достъп до селото.

На около 700 метра от въжения мост се намира римският мост. Той прави впечатление с внушителните си размери – около 58 метра. Мостът е каменен, асиметричен, има пет свода с различна големина.

Според местни легенди в основите му било закопано злато и част от камъните в основата са разкопани от иманяри, в търсене на закопаното имане. В единия си край е дострояван, заради тези набези и буйните води на реката.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Znaete-li-kude-e-tova-myasto-u-nas-1322647
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.