Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Грандиозен спектакъл "Българската армия-от Аспарух до наши дни" предстои край Варна
Автор: Пламена Николова 09:41 / 30.08.2022Коментари ()1227
©
В навечерието на светлия български празник Съединението на България Сдружение за възстановяване на българската слава "БРАН" организира 10-тия културно-исторически спектакъл под надслов "Българската армия-от Аспарух до наши дни".

Тази година той ще се проведе на 4 септември, неделя, и негов домакин ще бъде Кметство Тополи. Инициативата е под патронажа на Началника на отбраната Адмирал Емил Ефтимов и ще пресъздаде различните периоди от развитието на българската армия от времената на славната ни Аспарухова конница, народно- освободителните борби и хайдушко движение, Руско-турската Освободителна, Сръбско-българската, Балканската и Втора световна войни за да достигнем до днешните сили и средства на Въоръжените ни сили.

Всичко това ще бъде предшествано от фолклорна част в изпълнения на гайдарска формация "Тракия", започваща в 09.00 часа на централния площад в Тополи до 09.30 часа. В 09.30 часа след звука на Черешово топче, прекрасния Представителен духов оркестър на Военноморските сили ще поведат Общоградско шествие до стадиона с участието на курсанти и преподаватели от факултет "Артилерия, ПВО и КИС" към Национален военен университет "Васил Левски", последвани от пресъздаващите славната конница на Аспарух сдружение "Бага-тур" , сдружение "Хайдути", Регионален клон към Национално дружество "Традиция", "7-ми пехотен преславски полк", клубовете за военно-исторически реконструкции и възстановки "Миноносец "Дръзки" и пресъздаващите епизоди от Втората световна война "Братя по оръжие", представители на Граничен полицейски участък Варна, запасното войнство, клубовете на "Катерници" и "Подводничари" и мотоклуб "Диви гарги".

На стадиона Представителният духов оркестър ще изпълни Химна на Република България и ще бъде отслужена заупокойна молитва за всички онези знайни и незнайни български синове и дъщери, които са отдали най-милото си в борба за България.

След реконструкциите и запознаването на гражданите и гостите с представените епизоди се предвижда музикална програма, спортни дейности, стрелба с лък.

Поради наближаващия старт на учебната година събитието ще подкрепят и сектор "Пътна полиция" към Областна дирекция на МВР Варна.

"Всичко това нямаше как да се случи без подкрепата на Адмирал Емил Ефтимов в лично качество, Командването на Военноморските сили, запасните офицери, сдружението на подводничарите в България и не на последно място цялата администрация на Кметство Тополи. Изказвам личната си благодарност и към Фонд "Култура"" и всички спонсори и съмишленици, които споделиха каузата ни и спомогнаха всичко това да се случи. Тук е момента да си припомним думите на Патриарха на Българската литература дядо Вазов -"България няма да забрави своите храбри синове", сподели за Varna24.bg Анатоли Атанасов, организатор на събитието.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Grandiozen-spektakul-Bulgarskata-armiya-ot-Asparuh-do-nashi-dni-predstoi-krai-Varna-1363637
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.