Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Шведската централна банка повишава лихвения процент с най-голямото увеличение от 30 години
Автор: Екип Varna24.bg 17:07 / 21.09.2022Коментари ()804
©
Шведската централна банка взе решение да повиши лихвения процент до 1,75%, което е най-значителното увеличение от около три десетилетия насам, а освен това се очаква да обяви още увеличения тази есен, съобщи Euractiv.

Риксбанк повиши основния лихвен процент през юни, когато той беше 0,75%, като това беше най-голямото увеличение от 22 години насам.

Сега лихвеният процент се повишава отново с един процентен пункт до 1,75% - най-значителното увеличение от въвеждането на инфлационната цел през 1993 г. насам.

"Инфлацията е твърде висока, а това създава проблеми за домакинствата и бизнеса и ние трябва да предприемем действия с паричната политика", заяви на пресконференция управителят на банката Стефан Ингвес.

"Развитието на инфлацията занапред остава трудно за оценка и Риксбанк ще коригира паричната политика, ако е необходимо, за да гарантира връщането на инфлацията към целевите стойности", посочи банката.

Както бе обявено от Централната банка, скоро се очаква ново повишение, а шведските икономисти очакват основният лихвен процент да достигне 3,5% до следващото лято.

Риксбанк ще проведе следващото си заседание през ноември и се очаква да повиши основния лихвен процент допълнително.


https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Shvedskata-centralna-banka-povishava-lihveniya-procent-s-nai-golyamoto-uvelichenie-ot-30-godini-1401406
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.