Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Телескопът "Джеймс Уеб" засне протозвезда, скрита в "пясъчен часовник"
Автор: Екип Varna24.bg 14:44 / 17.11.2022Коментари ()464
© NASA
Телескопът на NASA "Джеймс Уеб" разкри една от скритите характеристики на протозвезда в тъмния облак L1527, показвайки раждането на нова звезда. Тези пламтящи облаци в района на образуване на звезди в Телец са видими единствено в инфрачервена светлина, което ги прави перфектна цел за инфрачервената камера на телескопа, пише NASA.

Протозвездата е скрита от погледа в "шията“ на "пясъчния часовник" - в края на протопланетарния диск като черна линия през средата на "шията". Светлината от протозвездата изтича над и под диска, осветявайки празнини, заобиколени от газове и прах.

Най-разпространените характеристики на региона, облаци, оцветени в синьо и оранжево в това представително цветно инфрачервено изображение, контурират кухини, създадени, когато материалът се изстрелва от протозвездата и се сблъсква с околната материя. Цветовете са резултат от от слоеве прах между "Джеймс Уеб" и облаците.


https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Teleskoput-Dzheims-Ueb-zasne-protozvezda-skrita-v-pyasuchen-chasovnik-1467091
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.