Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Двойно са се увеличили разходите по зазимяване на пчелните семейства в Кюстендилско
Автор: Екип Varna24.bg 15:14 / 02.12.2022Коментари ()799
© Фокус
Архив
Двойно са се увеличили разходите по зазимяване на пчелните семейства в Кюстендилско. Това каза пред "Фокус“ Тихомир Стоицов, председател на браншовия съюз "Пчела“. По думите му тази есен пчеларите са били подложени на сериозни изпитания.

Едното от изпитанията е било заболяването вароатоза. Инвазията на акара е била изключително голяма. "Вероятно заради топлата есен или заради ненавременното третиране. Имахме сериозно отслабване на пчелните семейства, а дори и сериозна смъртност. Предполагам, че ще имаме една доста сериозна зимно-пролетна смъртност“, каза Тихомир Стоицов.

По думите му другият проблем е финансов. Всичко е поскъпнало, включително медикаментите и храната. "Преди три месеца една от масовите храни се продаваше на 2,80 лева, а сега цената й е 4,50 лева. В сравнение с миналата година, подготовката за зимата на пчелното семейство е поскъпнала двойно. Тук не слагам разходите за гориво, а много от пчелините са в отдалечени места и това също има значение“, каза Тихомир Стоицов.

Към момента цената на 1 кг. пчелен мед е 15 лева, но се намира и пчелен мед на цени между 10 – 12 лева.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Dvoino-sa-se-uvelichili-razhodite-po-zazimyavane-na-pchelnite-semeistva-v-Kyustendilsko-1483841
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.