Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Нов проект за патронажна грижа във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:31 / 03.01.2023Коментари ()2307
©
Нов проект за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания стартира от тази година във Варна. "Грижата за уязвимите групи ще продължи и с новия проект, по който Община Варна вече е одобрена", обясни за Радио Варна Ивелина Кирилова, ръководител на проекта.

От днес стартира работа и е осигурено финансиране по проекта за грижа за възрастни и лица с увреждания. "Дейностите са същите като тези по тригодишния проект за патронажна грижа, но обхватът ще бъде по-голям. Ще бъдат включени и нови хора, но потребителите, които до момента са ползвали услугите, остават", допълни Кирилова.

Тригодишният проект е на стойност над 2 млн лв., отчете Кирилова. "За една година сме обхванали 512 лица. Услугата е търсена, необходима. Обслужваме възрастни хора и лицата с увреждания в техните частни домове. За мен това е една модерна услуга, която трябва да има развитие в бъдеще", каза още Ивелина Кирилова.

Над 2000 лица бяха обхванати от проекта "Патронажна грижа +“, който се реализира през 2022 година, по приоритетна ос "Подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19“ по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“. Проектът предостави интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда на възрастни хора и на лица с увреждания, както и подкрепа за лица, ползващи социални услуги.

Проектът се реализира в две направления.

По първото направление - патронажна грижа, екип от специалисти и помощен персонал с обща численост 44 човека осигуриха здравно-социални услуги за 512 лица – хора с увреждания, възрастни хора в невъзможност от самообслужване и лица поставени под карантина.

По второто направление са изпълнени мерки за опазване на здравето на 1 091 потребители на социални услуги - домове за стари хора, центрове за настаняване от семеен тип, центрове за социална рехабилитация и интеграция и други. За предоставянето им са били ангажирани 434 души персонал. Закупена е допълнителна компютърна техника – 65 лаптопа и 9 настолни компютъра, за предоставяне, при необходимост, на услугите дистанционно.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Nov-proekt-za-patronazhna-grizha-vuv-Varna-1516631
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.