Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Илияна Йотова: От Ботевата сила се нуждаем днес, за да разсечем омразата, разделението и духовната нищета
Автор: ИА Фокус 14:52 / 06.01.2023Коментари ()709
©
Ботев разсече гордиевия възел на малодушието, на заспалите роби, за да ги призове към свобода и възкресение на Отечеството. От Ботевата сила и енергия се нуждаем днес, за да разсечем възела, затегнал силно обществените отношения на омраза, разделение, духовна нищета. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към множеството хора, събрали се в Калофер, за да почетат 175-годишнината от рождението на Христо Ботев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Свободата е избор на всеки. Този завет на Ботев трябва да бъде и нашата самооценка. Огънят на Ботев е жив и тази жарава трябва да разровим, за да имаме и ние своя бряг и своя връх на саможертва. За да сме спокойни, че когато ни гледа от портрета, Ботев не се срамува от нас“, изтъкна вицепрезидентът.

В приветствието си Йотова посочи, че всяка нация има своите вечни образи, с които възпитава поколенията. "Със заветите, които ни остави в краткия си живот, Ботев излезе извън времето, за да остане във вечното. Ботев живее във всеки българин, той е част от разума, сърцето и кръвта ни“, подчерта вицепрезидентът. Тя поздрави Министерство на културата за решението да се възстанови Ботевата награда за поезия и публицистика като държавна и международна.

"Ако днес Ботев беше жив, как щеше да изглежда неговата "Политическа зима“, запита риторично Илияна Йотова и призова всеки да сравни творбата с днешната политическа зима 2023 г.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Iliyana-Iotova-Ot-Botevata-sila-se-nuzhdaem-dnes-za-da-razsechem-omrazata-razdelenieto-i-duhovnata-nishteta-1520991
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.