Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Български курсанти ще плават на един от най-големите ветроходи в света
Автор: Екип Varna24.bg 08:31 / 02.02.2023Коментари ()976
©
Началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, отправи покана за посещение в България на емблематичната за Аржентина ветроходна фрегата "Либертад“.

Това се случи по време на срещата му с главнокомандващия на Военноморските сили на Аржентина (Армадата) – адмирал Хулио Орасио Гуардиан, която се проведе тези дни. Двамата обсъдиха и възможности за сътрудничество в образованието. Първата конкретна стъпка е вече набелязана и български курсанти от Морско училище ще имат възможност за плаване на "Либертад“, а аржентински курсанти ще пристигнат за тренинги във флотската Алма матер във Варна, научи Varna24.bg.

"Либертад" ("Свобода“) е учебен ветроход (на ВМС, по военната класификация на фрегата, по класификацията на вида на ветроходното оборудване – кораб) на аржентинския флот. Построена е през 50-те години на миналия век в корабостроителницата Рио Сантяго близо до Ла Плата и се превръща в един от най-големите ветроходни кораби в света. Първото й плаване е през 1962 г. До момента е изминала над 800 хиляди морски мили (1,5 милиона км), посетила е около 500 пристанища в повече от 60 държави в света.

Аржентинският командващ на ВМС обеща и пълна подкрепа в мисията на военния научноизследователски кораб (НИК 421) "Св. св. Кирил и Методий“ в Антарктическата зона.

Началникът на Морско училище е част от екипа на XXXI българска антарктическа експедиция. От аржентинското пристанище Мар дел Плата полярниците ще се качат на борда на "Св. св. Кирил и Методий“. Това е последната спирка на плавателния съд, преди да отплава за базата ни на остров Ливингстън на Ледения континент.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Bulgarski-kursanti-shte-plavat-na-edin-ot-nai-golemite-vetrohodi-v-sveta-1552626
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.