Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Иновативна система ще следи за безопасността по нашето Черноморие
Автор: Екип Varna24.bg 14:14 / 16.02.2023Коментари ()622
©
Уникална за България иновативна система, която да следи за безопасността по нашето Черноморие, ще бъде внедрена, за да обединява информация от различни държавни институции. Тя бе представена днес във Варна, като е по проект "Внедряване на интегрирано българско морско наблюдение (ИнБулМарС), базирано на обща среда за обмен на информация за наблюдение на морската територия на ЕС, научи репортер на Varna24.bg.

Чрез нея в реално време, чрез 22 работни станции, ще се наблюдава и получава информация за нещата, които се случват в морска среда - трафик на кораби, евентуални инциденти с плавателни съдове, нарушения на границата, превенция на морската безопасност и др.

Общата среда за обмен на информация е по инициатива на Европейския съюз, като има за цел да направи съществуващите системи оперативно съвместими, да подобри обмена на класифицирана и некласифицирана информация от различни сектори и др.

По нея се изгражда високонадежден център за данни - национална инфраструктура и доставка, инсталация и персонализация на графичен потребителски интерфейс за интегрирано морско наблюдение, позволяващи трансграничен и междусекторен обмен на информация, в рамките на България и Европейския съюз.

Бенефициент на проекта е Изпълнителна агенция "Морска администрация", с партньори: Българските военноморски сили, Изпълнителна агенция по Рибарство и аквакултури, гранична полиция, Агенция "Митници", а наблюдател е ДАНС. Проектът е на стойност близо 3 милиона лева.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Inovativna-sistema-shte-sledi-za-bezopasnostta-po-nasheto-Chernomorie-1569710
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.