Учени от Чикаго установиха нещо много интересно за зелените листни зеленчуци | ||||||
| ||||||
Изследване със скенер показа, че възрастните хора, които ядат поне шест порции зелени листни зеленчуци седмично, имат по-малко плаки, свързвани с болестта на Алцхаймер, а мозъците им са с четири години по-млади, отколкото на връстниците им. При по-голяма консумация - седем или повече порции седмично, амилиодните плаки в мозъка са били като на хора, по-млади с 19 години от тези, които почти не включвали такава храна в менюто си - само една или по-малко порции седмично. Зелените листни зеленчуци съдържат много антиоксиданти. Вероятно те помагат за предпазване на мозъка от оксидативен стрес, който се свързва с натрупването на амилоидни плаки, причиняващи Алцхаймер. "Тези резултати са вълнуващи. Подобряването на диетата само в една област - като например консумирането на повече от шест порции зелени листни зеленчуци седмично или отказът от пържени храни - се свързва с по-малко амилоидни плаки в мозъка, съответстващо на това да си с около четири години по-млад", каза ръководителят на изследването Пуджа Агарвал от университета "Ръш" в Чикаго. В изследването са участвали 581 души на средна възраст 84 години, като е преценяван начинът им на хранене. Те са дали съгласие, след като починат мозъкът им да бъде дарен за научни изследвания. |