Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Затварят хоспис за възрастни хора – работел без лиценз, а нечии родители са там
Автор: Екип Varna24.bg 20:07 / 22.03.2023Коментари ()861
© БНТ
Хосписът "Свети Никола" не притежава лиценз за предоставяне на социалната услуга "Резидентна грижа", съобщиха от Агенцията за качеството на социалните услуги пред БНТ, във връзка с призива на Община Русе за затваря на социалното заведение.

От там обясниха, че той се управлява от "ХОСПИС ЦАРИЦА ЙОАННА" ЕООД, вписано в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към Агенция по вписванията със седалище гр. Търговище. Към настоящия момент обаче Агенцията за качеството на социалните услуги не е издавала лиценз на дружеството за предоставяне на социални услуги по смисъла на Закона за социални услуги.

Със заявление от 5 декември 2022 г. търговското дружество е кандидатствало за лиценз за хосписа в с. Николово, но след проверка, извършена от Агенцията, им е било отказано. Причините са, че фактическата обстановка не отговаря на описаните обстоятелства по отношение на социалната услуга в подаденото от кандидата заявление по отношение на социалната услуга "Резидентна грижа" за "пълнолетни лица в нетрудоспособна възраст", както и на стандартите за качество, определени в Наредбата за качеството на социалните услуги.

Изводът е, че в момента хосписът в с. Николово работи без лиценз, заявяват от Агенцията за качеството на социалните услуги и подчертават, че за това нарушение на 20 януари т.г. на управителя е съставен акт за административно нарушение. Оттам препоръчват на гражданите преди да настанят близък в хоспис, да направят справка в сайта на Агенцията дали има лиценз.

От хосписа заявиха, че към днешна дата все още се води съдебно дело по процедурата за лицензирането им.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Zatvaryat-hospis-za-vuzrastni-hora-rabotel-bez-licenz-a-nechii-roditeli-sa-tam-1610036
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.