Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Предлагат да се премахне адвокатската тайна
Автор: Екип Varna24.bg 12:09 / 04.04.2023Коментари ()502
©
Подготвят промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Ще докладват на Агенцията по вписванията кой е действителният собственик на фирми. Адвокатската тайна реално ще бъда премахната. 

Адвокат Людмил Рангелов заяви, че отпадането на адвокатската тайна в определени хипотези е изключително тежък удар върху фундаментите на адвокатската професия. "Това е един хилядолетен институт. Адвокатската тайна дава смисъла и престижа на професията. Спазването ѝ е неотменимо изискване за изграждане на доверие с клиента. Съобщенията между адвокат и клиент са неприкосновени. Според мен в МФ има объркване заради текучеството на хората, които се занимават с тази проблематика", коментира той в ефира на NOVA NEWS. 

По думите му Законът за мерките срещу изпирането на пари е променян 14 пъти в рамките на 5 години. "Един нестабилен и краткотраен парламент не бива да се занимава с конституционна реформа", подчерта Рангелов. 

Димитър Марковски смята, че премахването на адвокатската тайна е поредният безумен опит да се посегне на нещо фундаментално. "Не бива никоя политическа система да посяга на нещо конституционно закрепено. Цели се пряко нарушаване на действащ текст от Конституцията и поне още два текста от Закона за адвокатурата. Няма как един адвокат да бъде принуден да докладва това, което един клиент му е споделил и доверил. Не може това да е обществено оправдано действие", заяви той. 

Според него за да има съдебна реформа трябва да се извади политическият елемент от съдебната власт. "Във ВСС има недопустимо смесване на политическа и съдебна власт. Това са органи, които трябва да бъдат надзиравани и реформирани от хора, които са вътре в системата, не от политици", категоричен е Марковски.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Predlagat-da-se-premahne-advokatskata-taina-1626223
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.