Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Малки гадини тормозят варненци, 40 души са пострадали!
Автор: Екип Varna24.bg 17:28 / 21.04.2023Коментари ()2545
©
40 души са били ухапани от кърлежи за седмица във Варна. Това съобщиха от РЗИ за Varna24.bg. В сравнение, през изминалата седмица случаите са били едва 12.

Това се дължи на покачването на температурите, което активизира вредителите. Много стопани на кучета също се оплакаха от ухапвания. А ветеринари напомниха, че най-важна е превенцията е редовното обезпаразитяване на домашния любимец.

Какво трябва да правим при ухапване от кърлеж?

Ваденето – ако не сте сигурни как да извадите кърлежа, по-добре отидете при лекар. Ако все пак сте решили да ги издърпате сами е добре използвате медицински ръкавици. Кърлежът не трябва да се върти. Ако се скъса хоботчето, то се изважда с чиста игла. Вадещият да внимава да не изцапа ръцете си. 

Добре е да се хваща най-близо до кожата - там, където е хоботчето му, и се дърпа нагоре.Мястото, където е бил кърлежът, също се дезинфекцира.

Препоръчително е, изваденият кърлеж да бъде занесен за изследване в Центъра по заразни и паразитни болести. Няколко дни след ухапването наблюдавайте мястото. На 25-30-ия ден от ухапването, на човека може да се извърши серологично изследване за Лаймска болест с цел доказване на заболяване или не и предприемане на съответното специфично лечение. Такива изследвания се извършват в Националния център по заразни и паразитни болести.

Болестите, които носят кърлежите, са Лаймска болест (която неустановена навреме – ако не знаем, че сме ухапани или не сме се прегледали – може да стане хронична и труднолечима), Марсилска треска, Кримска-конго хеморагична треска, Хеморагична треска с бъбречен синдром, Кърлежов енцефалит, Ку-треска. 

Ако нямате достъп до медицинска помощ, специалисти препоръчват кърлежа да ббъде изгорен след изваждането му.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Malki-gadini-tormozyat-varnenci-40-dushi-sa-postradali-1648752
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.